Krótko na temat parzenia kawy i nie tylko - Serwis kawowy

szkolenia dla baristów poznań

Na początku XIX wieku już nie

Do europejskich filiżanek napój z ziaren kawowca zawitał około XVI wieku i uważany był za medyczny specyfik. Kawa była bardzo rzadkim i drogim dobrem, długo niedostępnym dla ludzi z niskich czy nawet średnich warstw społeczn

Krótko na temat parzenia kawy i nie tylko - Serwis kawowy szkolenia dla baristów poznań
ych. Sytuacja uległa zmianie, kiedy Europejczycy założyli własne plantacje w koloniach Azji i Ameryki Południowej, a Bliski Wschód przestał być jedynym dostawcą kawy dla Starego Kontynentu. Na początku XIX wieku już nie tylko elity, ale praktycznie każdy Europejczyk mógł raczyć się kofeinowym nektarem. Sprzedaż kawy wzrosła do niewyobrażalnego do tej pory poziomu. Kawiarnie pojawiały się w miastach jak grzyby po deszczu. W samym tylko Wiedniu pod koniec XIX wieku funkcjonowało ich około 1200. W Europejskich sercach zagrzały sobie szczególne miejsca włoskie sposoby przygotowywania kawy. Takie określenia jak cappuccino, caffè czy latte macchiato zagościły na stałe w językach Starego Kontynentu, ciągle wzbudzając niewiarygodnie przyjemne skojarzenia. Kawa włoska stała się praktycznie jedyną, „prawdziwą kawą”; inna niż italska przestała istnieć. Ba! Dla wielu nawet nie ma prawa bytu.


Jednak dziś naukowcy nie są już

Dziś wiele osób dba o swoje zdrowie. Niektórzy ludzie zwracają uwagę na każdy kęs wkładany do ust i każdy łyk napoju. Do niedawna sądzono, że herbata jest dużo zdrowsza od kawy. Jednak dziś naukowcy nie są już tak tego pewni. I wymieniają także zalety kawy. Pod warunkiem, że nie pije się jej litrami i nie jest zbyt mocna. Bo taka rzeczywiście może zaszkodzić. W każdym przypadku wskazany jest umiar. Na pewno mniej od kawy sypanej szkodzi kawa włoska lub cappuccino, czy nawet ta z ekspresu. Lecz niektórzy ludzie uwielbiają kawę po turecku. I ci muszą uważać dla dobra swojego zdrowia, aby nie przesadzić z jej ilością. Sprzedaż kawy z każdym rokiem wzrasta, gdyż jest to bardzo popularny napój i jednocześnie smaczny z domieszką mleka lub śmietanki. W samej Brazylii która jest największym producentem kawy na świecie sprzedaje się jej 2,45 milionów ton rocznie. Główną giełdą na świecie, gdzie odbywa się sprzedaż i kupno kawy jest Nowojorska Giełda Kawy i Cukru. A największy port przeładunkowy kawy znajduje się w niemieckim Hamburgu. Kawa dopieszcza nasze podniebienie od kilku wieków. W Europie pojawiła się w szesnastym wieku, a w Polsce sto lat później.


Ktoś woli kawę zbożową a inny

Dla wielu osób na świecie wypicie rano kawy jest najważniejsze, gdyż pobudza ich do działania. Kawa dodaje energii, poprawia humor i sprawia, że bardziej ochoczo rozpoczyna się dzień pracy. I choć najczęściej pijemy ją jeszcze co najmniej dwa razy dziennie, to żadna tak nie smakuje, jak kawa poranna. Dlatego sprzedaż kawy od dziesięcioleci cieszy się powodzeniem, bo nie maleje jej spożycie, a raczej wzrasta. Jakim napojem jest kawa? Kawa jest napojem sporządzanym z palonych i mielonych ziaren kawowca. Można pić ją na gorąco, smakuje również ciepła, a niektórzy piją także zimną kawę. Lecz najczęściej wtedy, gdy nie mają czasu wypić jej gdy jest jeszcze gorąca lub ciepła. Dzieje się tak na przykład w pracy lub podczas pilnych prac domowych. Zazwyczaj większość z nas woli kawę gorącą, lecz czasem sytuacja zmusza i pijemy ją o różnej temperaturze. Różne są rodzaje kawy. I różne jej nazwy odnoszące się do sposobu jej przyrządzania, jak na przykład kawa po turecku, czy kawa włoska, itd.Każdy ma swój ulubiony rodzaj kawy. Jednym spakuje kawa sypana, a innym rozpuszczalna. Ktoś woli kawę zbożową, a inny cappuccino. Na szczęście dziś możemy wybierać, bo jest z czego.